След няколкодневна снежна буря днес продължи изпълнението на проектите Националната програма

...
След няколкодневна снежна буря днес продължи изпълнението на проектите Националната програма
Коментари Харесай

Полярниците ни снимат с дрон ледниците на Ливингстън, монтират и мареографска станция в океана

След няколкодневна снежна стихия през днешния ден продължи изпълнението на плановете Националната стратегия за полярни проучвания, заяви проф. Христо Пимпирев от базата ни на остров Ливингстън.

За пръв път, освен в Антарктида, само че и отвън България, беше инсталирана мареографска станция за целогодишен запис на съмненията на морското равнище, което е количествен индикатор за климатичните промени. Получените резултати за световното стопляне ще бъдат интерпретирани от доцент Борислав Александров. Поставянето на станцията на 3.5 м под повърхността на Южния океан, при мощен ледоход, изискваше огромен професионализъм от логистичния екип и водачите на лодки Зодиак, разясняват от базата ни.

Започна предаването на данни в действително време от сеизмичната станция, построена покрай хладилник Перуника. Това ще разреши на гл. ас. Гергана Георгиева и физика Васил Гурев да проследят динамичността в придвижването на топящите се ледници в изискванията на изменящия се климат.

Заснемането на ледената повърхнина с дрон от физика Олег Василев ще показа фотограметричен модел на ледниците на остров Ливингстън за следене на тяхното придвижване и определянето на степента на стопляне на климата в западна Антарктида.

Гл. ас. Милка Елшишка откри доста нови представители нематоди в замръзналата почва (пермафрост). Тяхното проучване ще разреши да се дефинира акомодацията на тези безгръбначни към климатичните промени.

Проф. Николай Цанков изследва измененията, които настъпват в кожата в суровия антарктически климат и тяхната профилактика.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР